Tiszteld várandósságod különleges időszakát!

Ma már biztosan tudjuk, hogy testi egészségünk alapjai életünk legelső, még méhen belüli szakaszában helyeződnek le. A legújabb pszichológiai kutatások azt is bizonyítják, hogy ez a kezdeti, a fogantatástól a kora gyermekkor végéig tartó időszak érzelmi fejlődésünket is alapvetően befolyásolja, és hogy sokan bírunk olyan élményekkel, érzetekkel, melyek a méhen belüli, szüléskörnyéki, vagy kora gyermekkori időkre vezethetőek vissza. Természetesen ezek nem hasonlíthatóak a felnőttkor tudatosan elraktározott emlékképeihez, inkább lenyomatok lelkünk mélyén, melyek azonban mégis egész életünkön keresztül velünk maradnak és befolyásolnak minket, gondolatainkat, cselekedeteinket. Mikor egy pocaklakó kisbabát tudatosan és szeretettel övezve várunk, születése után az eredmény egy egészséges, érzelmileg és testileg robusztus, erős és boldog gyerek lesz.

Ez a feladatunk és felelősségünk várandós anyaként. És mi magunk tudjuk legjobban, hogyan tudjuk ezt a leginkább kisbabánk felé közvetíteni: genetikusan úgy programozódtunk, hogy mind testileg, mind érzelmileg ezt a feladatot jól teljesíthessük.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy egyféle idealizált tökéletességre törekedjünk, és főleg nem, hogy bűntudatunk legyen gyengeségeinkkel kapcsolatban. Olyan, hogy „a tökéletes anya” egyszerűen nem létezik. Hibáink a „normális” élet része, hurcolni való csomagja, és ugyanúgy része gyermekünk életre, és az élet realitásaira való felkészítésének, mint az, hogy szeretve neveljük őt. Viszont jelenti azt, hogy választásunkban áll ezeknek a hónapoknak átformáló erejét kreatívan átélni, feldolgozni, ill. a legtöbbet profitálni belőle saját magunk számára is.

Az első lépés tehát az, hogy várandósságunkat tiszteljük meg azzal, hogy felismerjük ennek az időszaknak jelentőségét életünkben és hogy megadjuk mind magunknak, mind pedig kisbabánknak azt az időt és figyelmet, melyet mindketten megérdemlünk. Ennek egyszerű és élvezetes módja az, ha naponkénti rendszerességgel jógázunk. A jóga segítségével terhességünk mélyére hatolhatunk, kapcsolatba kerülhetünk saját magunk belső arculatával, és lassan felfedezhetjük, hogy az a minden nőben benne lakozó, ősi erő, melynek segítségével a lehető legtermészetesebb úton megszülhetjük és nevelhetjük fel gyerekünket—bennünk lakozik!

A jóga előnyös hatása magára a babára is kiterjed. Azzal, hogy a jógázás során befelé fordítod figyelmed, még meg nem született gyermekeddel kapcsolatos tudatosságod erősödik, és a magadra fordított energia, figyelem és önszeretet végső soron a babára száll át.

VISSZA A SZÜLÉSES CIKKEK GYŰJTEMÉNYE OLDALRA –>

Ha bármi kérdésed lenne, keress bizalommal

kismama@gaborjanireka.com