ZENETERÁPIA BABÁKNAK

MI A ZENETERÁPIA?

Bizonyos értelemben a zeneterápia nagyon egyszerű dolog: nem más, mint amit minden édesanya tud és érez a szívében akkor, amikor felveszi síró gyerekét és dúdolni kezd neki… A zene a legelső, és legösztönösebb módja annak, hogy gyógyítsuk magunkat, társunkat, gyerekeinket — még ha nem is vagyunk született énekesnők, vagy zenészek…

Volt már olyan, hogy

  • zenét hallgattál, és rögtön jobban érezted magad?
  • egy dallam a rádióból emlékek és érzések sorát ébresztette fel benned?
  • egy dal hatására erősebbnek, célirányosabbnak tapasztaltad magad?

Volt már olyan, hogy “jobb híján” dúdolni kezdtél egy síró kisbabának?

A zene az egyik legrégebbi, ősi és mágikus, gyógyító eszköz: olyan, ami ebben a felgyorsult, rohanó világunkból hiányzik. Olyan, aminek a fontossága a szülés és a várandósság ösztönös világában felértékelődik…

ÉS MOST EGY KICSIT TUDOMÁNYOSABBAN IS …

Hagyományosan a zeneterapeuták kórházakban, időskori gondozó intézményekben, iskolákban, börtönökben dolgoztak: különleges igényeket megkívánó embereket igyekeztek segíteni különleges módon.

Ám amikor a nagyközönség egyre nyitottabbá kezdett válni a hagyományos orvoslás mellett az ún. alternatív egészségmegörző módszerek iránt, akkor sikerült hivatalosan és tudományosan is felismerni azt, amit már mindig is tudtunk: a zene ellazító, vagy éppenséggel stimuláló hatással van ránk!

Számtalan módja van annak, hogy a zenét gyerekeink életének szerves részévé tegyük. Kezdjük a várandóssággal…

ZENETERÁPIA A VÁRANDÓSSÁG IDEJÉN

Egy jó zeneterapeuta olyan zenéket használ, melyek ellazítják a kismamát. Ezen kívül a zenei hangzások emlékeztetőül szolgálhatnak bizonyos szülést segítő vizuális képek felidézéséhez, melyet aztán a szüléskor használni lehet. A zene hasznos eszköznek bizonyult a vajúdó nők fájdalomérzékelésének tompításában, és így kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszer (epidurális érzéstelenítés) igénybevételére volt szükség.

A várandósság idején természetesen a zene a méhen belüli magzat számára is hatásos. A jógaóráimat látogató anyukák gyakran számolnak be arról, hogy a gyakorlás zenéire kisbabájuk ellazul a pocakjukban. Az otthon hallgatott órai zenét szülés után a kisbabák láthatóan felismerték és megnyugodtak tőle.

Hallgass szép zenébe bele itt…

A VÁRANDÓSSÁG ÉS A SZÜLÉS KÖRÜLI IDŐSZAK KÜLÖNLEGESSÉGEI:

Dúlaként és független szülésfelkészítőként több száz kisbabát váró édesanya kapcsán láttam, tapasztaltam, hogy a várandósság, és a születés időszaka nagyon különleges.

A civilizáció vívmányaival büszkélkedő világban élhetünk. Nagy szerencse ez! Vannak azonban olyan tapasztalatok, melyeket ebben a világban nincs módunk megélni.

Amikor a kismamák felkészítő tanfolyamokra jönnek, sokat beszélgetünk arról, hogy ebben az időszakban ahhoz, hogy békésen, félelmek nélkül várhassuk a szülésünket olyan tudásra, olyan tapasztalatokra lenne szükség, amikkel gyakran nem kellett, hogy korábban foglalkozzunk, olyan kérdésekre keressük a válaszokat, amikkel korábban esélyünk sem volt foglalkozni.

Sok dolog válik ilyenkor fontossá, ami máskor nem az!

A munkám abból áll, hogy ehhez a magunkban rejlő világhoz közelebb vihessek mindenkit, aki ezt igényli.

A zenét mindig is nagyon fontos eszköznek éreztem ahhoz, hogy ezt sikeresen gyakorolhassuk.

ALTATÓDALOK

Nem véletlen, hogy az altatódalok a világ minden tájékán ugyanolyan ritmusúak, hangulatúak. Az altatódalok tempója az emberi szívverés ütemét idézi. Emiatt használták ezeket ősidőktől fogva a kisbabák megnyugtatására, elaltatására. Amikor dúdolgatunk, akkor nem csak zenélünk, hanem a szeretetünket kommunikáljuk. Tudott, hogy esti elalvási rituálévá tenni egy bizonyos dalocskát, dallamot, zenedarabot segít a kicsiknek (és nagyoknak is), abban, hogy könnyebben merülhessenek álomba. Érzelmi biztonságot ad egy olyan zene hallgatása, amit máskor, gyakran pl. karban tartva, ölelve hallgatott a kicsi.

A lágy dallamok, lassú ritmusok hallgatása segít sok zavaró hang kiszűrésében. Sajnos mai világunkban, különösen a városi életben szinte majdnem minden otthon tele “zajszennyezéssel”. Rendkívül megterhelő ez egy kisbaba számára, még ha egy felnőtt úgy hozzá is szokott, hogy talán már észre sem veszi. Amikor szép éneklést, vagy zenét hallgat kisbabánk, tudhatjuk. hogy ezzel hallását óvjuk, és elméjét pihentetjük.

Kattints ide egy klasszikus altatódal meghallgatásához…

NEMCSAK NYUGTAT – FEJLESZT IS!

Ahogy az étel a testet erősíti, úgy a zene elemei (dallam, hangnem és harmónia) a kisbaba fantasztikus gyorsasággal fejlődő agyát táplálja! Már a magzati korban megfigyelhető a zene jótékony hatása az agyban lévő neuronok hálózatára, ami a későbbi tanulás, nyelvi fejlődés és zenei képességek alapját adják.
.
Ahogy a lassú, szívverés ritmusát idéző dalok megnyugtatnak, úgy a kutatások bizonysága alapján is tudhatjuk, a gyorsabb (percenkénti 60-120 leütéses) ritmusok stimulálnak, élénkítenek.
A zene fejleszti a hallgatási képességet — ez nemcsak empátiára utaló tehetség, hanem a megértési képességek alapja! Sok kisgyereknél beszédértési gondokat tudatos zenehallgatási módszerekkel orvosolni tudtak.

Reméljük, hogy ezzel a néhány sorral, sikerült érdeklődéseteket a zeneterápia iránt  felkelteni és a zenét mindenképp fontos és alapvető eszköznek fogjátok használni — nemcsak szórakozáshoz, hanem tudatosan, saját és kisbabáitok testi és lelki épülése érdekében is…

AZ ELŐADÓRÓL:

Tallis Barker Magyarországon élő nemzetközi hírű brit zongoraművész. Koncertezett az Egyesült Államokban, Nagy-Brittanniában és természetesen Magyarországon. Családjával, 3 gyermekével és feleségével, Gáborjáni Rékával több, mint 25 éve élnek és dolgoznak együtt. Zenéi, szerzeményei egy olyan zongoraművész édesapa alkotásai, aki családban élve és egy dúla, független szülésfelkészítő feleséggel “megáldva” felismerte, hogy a zene milyen hatással van a születendő életre és a kisgyermekkori élethelyzetekre. Munkája szeretetből fakadt és abból a meggyőződésből, hogy az örömteli tanulságok másokkal is megoszthatóak… Mélyen hiszi és vallja, hogy a klasszikus zenét nem lehet elég korán kezdeni. Három gazóta már felnőtt gyermeke zenei karrierje is ennek ékes bizonyítéka.
Honlapja: https://tallisbarker.com/

Gáborjáni Réka angol irodalom egyetemi előadói évei után fordult a várandósság és a szülés környéki időszak testi és lelki történései felé. Az elmúlt majd 20 évben több ezer kismama látogatta kismama jóga óráit, és pároknak szóló szülésfelkészítő tanfolyamait. Dúlaként segíti mind a szülés előtti, mind a szülés utáni időszakot élő édesanyákat. Jógaoktatóként a légzés fontosságát, annak a testre és a tudati, illetve érzelmi állapotra való hatását gyakorolja és oktatja nap mint nap.

Ha bármi kérdésed lenne, keress bizalommal

kismama@gaborjanireka.com